BO Finance
Aanpassen label In BO Admin
Er was verwarring over de betekenis van de vink ‘Geactiveerd’ bij het opzetten van de subadministraties. Onderstaand scherm wordt eigenlijk gebruikt om 2 zaken te regelen:
- Welke subadminsitraties moeten binnen gehaald worden in de boekhouding en voor welke dossiers
- Welke interbedrijfsrelaties zijn er mogelijk in dagrapporten, logistiek
Er was het misverstand dat je met de vink ‘Geactiveerd’ ook het interbedrijfs aspect in dagrapporten of logistiek op ‘inactief’ kon zetten. Dit is echter niet de juiste betekenis van deze vink. Met deze vink geef je aan of deze boekingen dienen binnen te komen in de analytische boekhouding. Het is mogelijk dat je in dagrapporten interbedrijfsboekingen wil kunnen doen maar daarom wil je dit nog niet binnen halen in de boekhouding.
De omschrijving van het label werd dus aangepast van ‘Geactiveerd’ naar ‘Geactiveerd (Overdracht naar analytische boekhouding)’ wat beter de betekenis van deze vink zou moeten weergeven.
Kostenperiode op het order
Niet iedere factuur wordt geboekt in de periode waar ze betrekking op heeft. Daarom bestaat zowel in het aan-als verkoopbeheer een veld waar je de periode waar de boeking betrekking op heeft kan invullen. Deze informatie is dan eveneens beschikbaar in het opzoekingen scherm.
Onderstaande velden waren reeds beschikbaar:
Dit veld was echter nog niet beschikbaar vanuit het orderbeheer waardoor je telkens nog naar de verkoopfactuur diende te gaan om deze gegevens in te vullen. Dit veld werd ook voorzien op het orderbeheer zodat het meteen kan ingevuld worden bij het maken van de factuur. Bij het boeken wordt deze informatie mee overgenomen in de boeking.
Zoeken op BTW nummer moet case insensitive gebeuren
Zoeken op BTW nummers in de schermen klanten en leveranciers in BO Project, BO Finance en BO Logistiek gebeurde case sensitive. Dit zorgde ervoor dat wanneer je zocht op bijvoorbeeld BTW nummer 859921475B01, dat 859921475b01 niet gevonden werd. Het zoeken op BTW nummer gebeurt vanaf nu case insensitive.
Afpunten op commentaar
Aan het scherm Grootboek > Afpunten werd een nieuwe knop toegevoegd ‘Afpunten (commentaar)’. De reeds bestaande ‘Afpunten’ knop gaat gewoon boekingen met hetzelfde bedrag afpunten zonder rekening te houden of deze boekingen logisch gezien samen horen. Via de knop ‘Afpunten (commentaar)’ wordt ook rekening gehouden met de commentaar. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor recepties die vanuit WIC worden geboekt tov elkaar af te punten. Boekingen die logisch gezien samenhoren hebben steeds een unieke commentaar wanneer ze vanuit WIC worden geboekt. Op een rapport waar de afpuntingen worden weggelaten zie je op die manier enkel nog de openstaande recepties uit WIC staan.
Error opvragen status bij betaallijst Isabel connect
Wanneer een betaallijst naar Isabel werd gestuurd via Isabel Connect, dan kon je de status opvragen. Bij een error kwam de boodschap ‘Not processed’ terug maar de error zelf werd niet opgehaald. Dit is nu aangepast: wanneer de status ‘Not processed’ terug komt van Isabel gaan we ook de error boodschap ophalen en laten we deze ook zien.
Gezien PEPPOL een Europese standaard is, beginnen ook buitenlandse klanten te vragen (of zelfs te vereisen) dat de verkoopfacturen via die weg worden aangeleverd.
Tot hiertoe werd enkel rekening gehouden met de Belgische markt, maar er bestaat een internationale norm EAS (Electronic Address Scheme) die bepaalt tov welk organisme de identificatie van een bestemmeling van een factuur moet gebeuren, zie https://docs.peppol.eu/poacc/billing/3.0/codelist/eas/ voor meer uitleg. Voor België is dit bv. code 0208, waarbij de identificatie via de KBO gebeurt.
Deze lijst kan nu in een scherm in Admin beheerd worden, via menu Instellingen > Peppol:
Deze lijst is aangevuld met de gekende EAS nummers, en het type geeft aan tov welk veld op de klantenfiche in Finance de controle gebeurt.
BO Logistiek
Lijnen toevoegen op S- en P-bonnen
Via de requirements app is het mogelijk om behoeftebonnen te maken voor verstrekking personeel en uitlevering van materieel aan materieelsets. Het was echter niet mogelijk om in BO Logistiek nog bijkomende lijnen in te geven op deze behoeftebon. Deze beperking werd nu weggenomen. Dus ook op behoeftebonnen voor materieelsets of verstrekking personeel kan je bijkomende lijnen bijmaken als magazijnier.
Materieelgroepen en -subgroepen : case insensitive zoeken op omschrijving
In de materieelgroepen en -subgroepen wordt nu ook case-insensitive gezocht om de omschrijving van de groep.
In de bibliotheek individueel materieel is onder het Extra menu een functie “Verleggen machinist” toegevoegd.
Omdat het veld machinist vaak gebruikt wordt om te weten welk materieel aan welke werknemer is uitgeleend, is het interessant, bv. wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, het toegewezen materieel in bulk van de ene naar de andere werknemer te verleggen, dan wel door het veld “Naar” leeg te laten, de machinist los te koppelen van het materieel.
Werfsecurity op depots
Aan de basis is een project van het type “MAG” technisch gelijk aan een project van het type “WRF” maar kon geen werfsecurity toegepast worden.
Volgens dezelfde toepassingsregels als werfsecurity, kan in het scherm bibliotheek Projecten, via menu Extra > Security, ook werfsecurity op magazijnen (depots) toegepast worden. Let wel : in logistiek kan dit dus enkel voor de projecten van dit type, en niet voor de werven.
Enkel gebruikers die ook toegewezen zijn aan deze securitygroep zullen toegang hebben tot de depots met dezelfde securitygroep.
Indien geen securitygroep ingesteld wordt, is het depot toegankelijk voor alle gebruikers (met toegangsrechten tot de module Logistiek)
Drilldown nacalculatie : subadmin 6 - haal voor negatieve mutlijnen de commentaar uit de positieve mutlijn
De commentaar bij een overbrenging komt niet mee naar de nacalculaite wanneer we een negatieve overbrenging doen ( van de werf naar het depot):
Zie het voorbeeld voor overbrenging 2024-00850 van de werf terug naar het depot ( dus negatieve hoeveelheden op de werf):
Men gaat de commentaar invullen uit de oorspronkelijke overbrenging naar de werf.
Voorraadprijs artikel bij magazijnoverbrenging
Een magazijnoverbrenging (tussen 2 depots) kan ook zorgen voor een wijziging van de voorraadprijs, maar deze komt niet (correct) zichtbaar op de tabs 'Historiek stock' en 'Voorraadprijs'.
Herreken voorraadprijs houdt er ook geen rekening mee. Dit is nu aangepast zodat de voorraadprijs ook aangepast wordt in functie van de uitleverprijs van het artikel bij magazijnoverbrengingen.